Szülés, kórház

Szülés

Normál esetben otthon indulnak el a fájások, valószínűleg hajnali órákban és még növeli az esélyt, hogyha fronthatás is van. Én legalábbis így vártam és számítottam rá, volt egy listám pontról pontra, amibe mindent beleírtam hogy mi a teendő, ha beindulnának a fájások és hogy ne felejtsek itthon semmit. Aztán teljesen máshogy alakult az én történetem. Megosztom, és igyekszem kíméletesen, inkább arra a részre koncentrálva ami bármi szempontból inkább segítség lehet neked, vagy hasznos ha tudod.

Végül engem az egyik szokványos orvosi vizsgálaton bent is tartottak már, nem engedtek már haza, mert toxémiás tüneteim voltak, amik nem enyhültek gyógyszerrel sem. Az orvosom azt mondta, 48 órán belül meg is kell indítani a szülést. Mondanom se kell, milyen stresszel járt és idegeskedéssel, nem is a saját hanem a baba egészsége érdekelt leginkább, hogy vele minden rendbe legyen.
(Újabb stressz oka volt nálam, hogy rettegtem a kórház légkörétől, látványától, nem hogy még több időt is el kell töltenem mint a minimum kötelező, amire nehezebben készültem fel talán mint magára a szülésre. Aztán a legkellemesebbet csalódtam, és rájöttem, felesleges volt az aggodalmam.)


Nem aludtam éjjel szinte semmit. Aztán azon a napon, mikor megindították volna a szülést a megbeszéltek alapján, talán a sok belső vizsgálatnak köszönhetően (amikkel a méhszájat és a magzatvíz állapotát vizsgálták) hajnalban arra kelltem, hogy elkezdődtek a fájások. És éppen front hatás is volt, meg is lett a hatása, sorban érkeztek a szülő és vajúdó nők, sorba álltam velük együtt, csak ők otthonról érkeztek. Ezen mind mosolyogtunk, amikor újabb és újabb pár érkezett nagy bőröndökkel és tudtuk, hogy ők is csatlakoznak.

Vájúdás
Ez is több részből álló szakasz, de maga a vajúdás szakasza nagyon sok idő átlagosan, ami nem csoda, mert a szinte teljesen zárt, vagy picit már nyitott méhszáj teljesen kinyílik ez idő alatt úgy, hogy létrejöjjön egy akadály mentes csatorna. Ha belegondolsz, soknak tűnik az átlagos 12-18 órás vajúdási idő (van, akinél kevesebb, van akinél több) de hogy a testedben közben milyen változás megy végbe, a medencéd is, a csontok is teljesen elmozdulnak, ehhez képest egy nagyon gyors folyamat, mert hát ha a terhesség 9 hónapjához viszonyítjuk, akkor csak fél vagy 1 nap az egész és már fogod is a babádat! Úgyhogy amikor elkezdődik, erre próbálj gondolni, és hogy már nemsoká vége a terhességnek is!
Sokan azt írják és mondják, tudni fogod hogy ezek már valódi fájások és elindult a szülés. Nem hittem el, de tényleg így van. Teljesen más jellegű, mint a jósló fájások, görcsölgetések, has feszülések vagy keményedések.

Ez leginkább a menstruációs görcsökhöz hasonlít, erősségre amikor már kis idő van köztük akkor pedig a vesegörcs a leghasonlóbb hozzá. Akinek volt már vesegörcse, az el tudja képzelni egész jól, mire számíthat. (Nekem a 8. hónapban a baba ránehezedett az egyik oldali vesémre, amiben pangás jött létre és megtudtam hamar, milyen ez a vesegörcs, hát innentől már nem tartottam a szülési fájásoktól, azt gondoltam, ennél már csak jobb lehet, hát inkább egyformán rossz volt az is, és nem volt jobb.)

Elkezdődnek a fájások, először olyan lépcsőzetesen erősödik, mintha mennél fel egy lépcsőn olyan ütemben erősödik vagy egy nagyon nagy hullám teteje felé tartanál éppen. Eléred a csúcsot, a lépcső tetejét, ahol a legerősebb a fájdalom, aztán fokozatosan csökkennek a fájások szépen lassan, mész lefelé a hullámon vagy lépcsőn. Ez háromszor egymás után ismétlődik és nálam kezdetben 1 percig tartottak. Eleinte olyan gyengék ezek, hogy vissza is tudsz aludni egy ideig. Amikor már nem bírsz aludni mellette, erősebben kezded érezni, szerintem akkor kell elkezdeni csak készülődni, összepakolni és indulni a kórházba, nagyon lassú folyamat a szülés, még ekkor is sok sok órád van hátra. Elég ritka az az eset, hogy első szülésre kapkodni kelljen és épphogy beérsz már fogod is a babát. De persze előfordul ez is a szerencséseknél :)

Nem tudni, milyen leszel, hogyan fogsz viselkedni ebben az állapotban és mit fogsz igényelni. Lehet, hogy mérges leszel férjedre és idegesíteni fog, lehet hogy nem fogsz rá figyelni, lehet hogy pont az fog segíteni ha eltereli a figyelmed és mondja mit csinálj, nem tudod, mi fog segíteni vagy milyen leszel vele, de készítsd fel, hogy bármi lehet és akkor ott ne vegyen magára semmit. Én például azt sem tudtam elviselni, ha hozzám ért, minden szag zavart, főleg a parfüm illatok, csendben befelé fordultam végig.
Szóval erősödnek a fájások és időben is egyre kevesebb perc telik el köztük.


Nekem nagyon hamar 3-4 percesek lettek és kb. 8-10 órán keresztül volt ez így végig. De utólag kiderült a toxémia okozza a lassú hosszú vajúdást, fájás gyengeséget hogy szükségessé válik oxitocin adagolása folyamatosan infúzión keresztül. Szóval nálad csak jobb lehet a helyzet :)  
Fájás kezdetétől kell mérned az időt a következő fájás kezdetéig, azaz nem te hanem aki melletted bent van végig, az méri majd. A legjobb akkor neked, ha minden egyes fájás alatt vagy még előtt minden izmod ellazítod. Ezt a legnehezebb megtenni, mert ösztönösen amint fájdalom ér téged, összerándul minden izmod, de ha ezt tudatosan tudod irányítani és ellazulsz, sokkal kevésbé fáj, ha ezt tudod tartani végig, akkor szerintem a teljes vajúdást ezzel a módszerrel könnyen át lehet vészelni és el se fáradsz benne. Persze nekem ez nem sokáig ment, mert amint beerősödtek a burokrepesztést követően irtó gyorsan a fájások, nem bírtam koncentrálni és nagyon hamar ki is merültem maximálisan, mert minden egyes fájáskor szorítottam teljes erőmböl a körülöttem levő tárgyakat és párom kezét (szegényke). 

Burokrepesztés
 A burokrepesztés, ha nálad is kell alkalmazni, fájdalom mentes, ne fél tőle! Fel kell feküdnöd hanyatt és pillanatok alatt el is végzik valami fura fémes nagy eszközzel. Viszont onnantól kezdve folyamatosan csordogál a víz belőled, mindig újratermelődik, úgyhogy szülésig folyamatosan csordogál majd, nem kellemes. Innentől kezdve tena extrával a lábad között közlekedhetsz és ajánlom beszerezni az eldobható hálós bugyit, így nem teszed tönkre a saját alsóneműdet, és pont az ilyen nagy betétek használatához van tervezve. Én Molimed márkájút vettem patikában. És ekkor már a kórházi hálóinget is megkapod, amiben kényelmesen lehetsz. 
Én nem terveztem semmilyen beavatkozást, természetes szülésre készültem burokrepesztés nélkül. Csak a sok stressz végül ide vezetett meg a nem kívánt toxémiához. Úgyhogy amikor csak tudsz lazíts!!! Ne stresszelj!! 
Ha saját orvosod van, ezt megbeszélitek előre, milyen szülést szeretnél és ő ehhez alkalmazkodik. Csak akkor veszi át az irányítást ha indokolt, és csak ekkor tér el a szülés a tervedtől.Beöntés
És akkor ha jól emlékszem ezutám jött a beöntés. Nem kellemes, de nem is vészes. Szintén fel kellett feküdni hanyatt egy erre kijelölt helységben és egy csövön keresztül nagyon sok folyadékot juttatnak a végbeledbe, amiből csak annyit érzel, hogy a nyomás hirtelen megnől és muszáj kiszaladnod a wc-re. 


Nagyon kell szorítanod, hogy ne jöjjön ki a folyadék és úgy berohanni a wc-re, én olyanba mentem, ahol volt zuhanyzó is, úgyhogy vittem magammal wc papír és wc ülőke papír mellett törölközőt meg tusfürdőt is lezuhanyozni utána. Legalább fél órát ülsz majd a wc-n, mert amikor már azt hiszed végeztél, még jön egy csomó cucc, és ez fog menni egy darabig. Aztán mikor tényleg nincs már semmi ami jöhetne, akkor jöhet a zuhanyzás, ami egyre nehezebben megy, mert már nagyon nagyon beerősödtek és be is sűrűsödtek a fájások, hamar követik egymást. 


Aztán bemész vissza a vajúdó szobába, ahol rendelkezésedre állhat labda, kád, bordásfal, kötél, mindenféle, ezek állítólag elviselhetőbbé teszik a fájásokat, de nekem ágyhoz kötve kellett innentől lennem sajnos, így nem tudok ezekről írni, mi könnyített. Viszont ha kapsz oxitocint vagy kérsz epidurálist, akkor valószínűleg csak ágyban fekve vagy ülve vajúdhatsz, mert ugye akkor lógnak ki a csövek mindenhonnan. (infúzió a karodból és a kanüll a hátadból)

Epidurális érzéstelenítés
Az epidurális érzéstelenítést az aneszteziológus végzi el, először fájdalom csillapító injekciót kapsz a gerinc közelébe, ez nagyon rossz, fáj és feszít, aztán jön egy kanüll féle eszköz beszúrása a gerinc közelébe, mely olyan áramütés, villanás szerű fura érzés és ezen keresztül megy egy kis csövön át oda az érzéstelenítő, amit bizonyos időnként belefecskendeznek. Ennek pedig olyan hideg érzete van, ahogy befolyik, minden egyes adagot éreztem. Jól leragasztják és fixálják, így hátra tudsz dőlni simán. 10 percen belül elkezd hatni, és lecsökkenti várhatóan 80%-al a fájdalmat, én onnantól kezdve nem éreztem semmi fájdalmat, a fáradtságtól rögtön be is aludtam. De nem tartott sokáig az örömöm, elkezdett lassanként visszatérni a fájdalom, nem bizonyult nálam hatékonynak mégse sok ideig, ugyanúgy elkezdett erősödni. Innentől kezdve hiába kaptam 1-1 fecskendőnyi fájdalom csillapítást a gerincemnél, nem hatott. 
Viszont kaptam emellett infúzión keresztül oxitocint, hogy gyorsabban táguljon a méhszáj. Így teltek az órák, hogy 3 percenként teljes erőmmel szorítottam párom kezét, közben ágyhoz kötve, hanyatt fekve vártam, mikor jön már az a szakasz, mikor nyomhatok. És időnként az orvosom megvizsgálta a méhszáj állapotát (ez nagyon kellemetlen a fájások alatt), ami persze nagyon nagyon lassan tágult, így mindig kicsit több oxitocint állított be nekem az infúzión. Olyan kimerült voltam ekkorra már, hogy 2 fájás között beájultan aludtam el, nem bírtam ébren maradni és a fájásokra ébredtem minden alkalommal. 
De te ne több átvirrasztott éjszakával állj neki szülni, amennyire csak tudod, aludd és pihend ki magad előre! Ilyenkor már úgyis otthon van mindenki és pihen a szülés előtti időszakban.

A vajúdás alatt olyan szag undorom volt a legkellemesebb illatra is, hogy nagyon rosszul lettem mindenféle szagtól, ezért semmi parfümöt vagy illatot nem bírtam elviselni, valószínű ezzel te is így leszel! És az sem esett jól, ha hozzám értek.
Közben a szülésznő csak jön és cserélgeti alattad a mindig átázott lepedőt, betétet, állandóan csorgott belőlem mindenféle véres vizes trutyi. Ami nagyon jó volt, hogy egy nagyon vastag téli zokni volt rajtam végig, javaslom hogy te is vegyél majd fel zoknit, de olyat amit utána nem sajnálsz kidobni, mert csupa vér meg víz lesz. 
És a vajúdás ideje alatt állandóan kell melléd valaki, aki segít. Aki előtt nem szégyenkezel, hogy szinte teljesen pucéran kiszolgáltatott helyzetben ott fekszel és még közben folynak is ki dolgok belőled és időnként megnézi ott az orvos a méhszájod állapotát kézzel. Lehet ez a párod, anyukád, barátnőd, testvéred, bárki, de valakire mindenképp szükséged lesz, aki itat ez idő alatt, etet, segít, fogja a kezed, lelki támaszt nyújt. 
Akkor ott csak rá, az orvosra és a szülésznőre számíthatsz, ezért jó ha mind a kettőt jól megismered a várandósságod alatt és te választod, mert ebben a helyzetben megnyugtat valamennyire hogy nem idegenek látnak így ilyen állapotban. De mondjuk nem fog érdekelni úgysem, hogy ki mit gondol hogy így lát és hogy nézel ki éppen, arra fogsz tudni csak gondolni, hogy mikor lesz már vége. 

Fontos a vajúdás alatt a folyamatos víz pótlás, így itatnia kell téged majd mindig kortyonként a segítődnek. Szőlőcukor, sima csoki vagy natúr kekszet ehetsz ha éhes vagy, ez a max megengedett, de nem fog eszedbe jutni, hogy aznap még nem ettél, az biztos. Ha szeretnél szedni alatta homeopátiát, azt is aki bent van veled, ő tudja neked adni folyamatosan és segíteni a légzéstechnikában, hogy hogyan lélegezz és mit csinálj a fájások alatt. De ehhez neki is ismernie kell a terved, hogy hogyan szeretnéd a vajúdást csinálni. Lehet, hogy te szerencsésebb leszel, mozoghatsz, kevésbé fog fájni és amit elterveztél a vajúdás idejére, azt meg is tudod valósítani. 


Nekem is volt tervem, de mivel minden máshogy alakult mint ahogy terveztem, így a vajúdásra bekészített homeopátiás, illóolajos, külön csomagolt táskát végül csak itthon 1 hét múlva bontottuk ki, hogy jéé, ehhez hozzá se tudtunk nyúlni végig. Még arról is totál megfeledkeztem, amit tanultam a helyes légzésről és gyakoroltam, annyira elnyomott a fájdalom. Szóval nagyon kimerítő és őrjítően nagyon fájt nekem. Ez nagyon eltérő, van aki könnyedén viseli, hamar ki tágul teljesen, akár 4 óra alatt.  Ne ijedj meg, lehet, hogy te 4 óra alatt túl leszel azon, amin én 18 óra alatt voltam túl. Teljesen más mindenkinél! De készülj fel mindenre, hogy ne érjen váratlanul! 

Ha mozoghattam volna és nem lettem volna végig ágyhoz kötve, sokkal könnyebben viseltem volna és talán a tágulás is gyorsabban megy. És mégegy nagyon fontos dolgot ne felejts el! Nem fog eszedbe jutni, ha te is kapsz epidurálist, mert nem fogod érezni az ingert, de pisilj amilyen sűrűn csak tudsz, akár ágytálba katéterrel vagy anélkül. Nekem nem jutott eszembe sokáig, és hatalmasra duzzadt a hugyhólyagom, végül katéterrel tudták csak leszedni a vizeletet, mert még nyomni sem tudtam, hogy az ágytálba pisiljek. Deréktól lefele semmit nem éreztem, a lábaim is csak zsibbadtak, de a fájások persze megmaradtak, azok nem enyhültek, vagy csak minimálisan. Amikor kézzel hozzáértem a combomhoz, semmit nem érzékeltem hogy hozzáértem, olyan volt mintha ott se lenne. Pedig tudtam járni, amikor át kellett menni a szülőszobába a vajúdóból. Fura érzés. 
Egy idő után már olyan a legerősebb fájdalom is, hogy megszokod, és már elviseled, már teljesen máshogyan éled meg őket, sokkal jobban mint az elején mikor beerősödnek. Már tudod, mi az ami segít és csillapítja és számítasz is rá, persze hulla fáradt vagy közben és kimerült, de csak csinálod és csinálod, az órák pedig pörögnek, teljesen más lesz az idő érzékelésed. Minden egyes alkalommal mikor az órára néztem, órák teltek el, pedig csak hosszú perceknek tűntek.
A fájdalom megszokása ahhoz hasonló, amikor először felülsz a vidámparkban egy nagyon durva repkedő kütyüre vagy a hullámvasútra amitől az adrenalin benned az egekbe szökik. Először minden bajod van tőle, talán hányingered is, de aztán megszokod és akár 5 kört is tudsz menni úgy hogy nem leszel már rosszul, vagy még nyaktekerőbb dolgokra is fel tudsz utána ülni. Hülye hasonlat, de ez jut eszembe :D

Szülés természetesen, hüvelyi úton
Aztán elérkezik az az idő, a vége felé, amikor kezded érezni, hogy kakilnod kell, de úgy eléggé. Ezt mindenképp mondanod is kell az orvosnak, ez azt jelenti hogy a baba feje már nyomja bent a dolgokat és leereszkedett, beilleszkedett, minden a legjobb úton halad és még egy picit vissza kell tartanod, még nem szabad nyomnod. Annyira nekem nem volt erős ez az inger hogy ne tudjam megállni, gond nélkül tudtam tartani, hogy ne nyomjak. És kis idő után, mikor az orvos megvizsgálta a méhszájat és már teljesen nyitva volt, na akkor lehetett kezdeni nyomni, ami azért egy megkönnyebbülés is, hogy végre amit érzel késztetést, nincs ellenállás, csak teheted a dolgodat. Persze először magamtól semmi nem ugrott be, hogy mit is tanultam erről a szakaszról, hogyan is vegyem a levegőt és hogyan nyomjak közbe, hogy eredményes legyen, csak úgy nyomtam ahogy jól esett teljes erőből, de azért nem valami kellemes ez a része a szülésnek, mert nagyon soknak tűnik akkor az az idő, pedig innentől kezdve fél-1 órán belül meg is születik a baba, vagy még hamarabb!

A fájások ahogy kezdődnek, azokkal egyszerre kell nyomnod, és amikor vége a fájásnak, összehúzódásnak, akkor pihensz. Aztán mivel már tudod mikor jön a következő, hogy kb 2 vagy 3 perc, mert aki melletted van, méri és mondja, hogy na mindjárt jön, készülj, akkor nagy levegő, lehajtod a fejed, kapaszkodsz a térdedbe és nyomsz teljes erődből, és mindenki körülötted segít és mondja mit hogyan csinálj. És közben mondják, hogy hol tart a baba éppen, ők hamar meg is látják, amint kint van már a feje búbja. Ezek az apró sikerek nagy erőt adnak, és a vajúdás alatti fáradtságból hirtelen felpörögsz és csak csinálod és csinálod, nagyon nagy erővel vágsz bele a kitolási szakaszba és nagyon izgatott is leszel!

A legrosszabb, amikor először a fejét nyomod ki a babának, mert ha nincs idő gátvédelemre hogy lassan és óvatosan nyomjál szépen és közben kenegessék a gátad olajjal, akkor a gyors és erős nyomástól érzed, ahogy éles fájdalommal reped szét a gátad, és ez piszkosul fáj, a fájások mellett ez volt a másik legrosszabb dolog, eddig halkan nyöszörögve türtem mindent, de ekkor már a hirtelen fájdalomtól felkiáltottam, nem tudod ilyenkor kontrollálni, csak teszed amit érzel. Ezután vagy közben az orvos meg is csinálta a gátmetszést, ami fel sem tűnt a szakadás miatti fájdalom miatt, ezt is csak utólag párom mesélte, nem is tudtam róla, hogy gátmetszést kellett csinálni, hogy ne szakadjon tovább a seb más irányba. És közben minden más is jött a babával együtt, hiába volt beöntés, a nagy nyomástól nem csak vér, válladék, hanem ürülék is jött, amit persze rögtön el is távolítanak és folyton tisztán tartják ezt a területet a fertőzés elkerülése miatt. De nagyon kellemetlen, tényleg jól meg kell gondolni, kit viszel be magad mellé segíteni, mert végig ilyen helyzetben fog látni minden belsőddel együtt, és kijövő gusztustalan cuccokkal, ami persze senkit nem érdekel ebben a pillanatban, csak a babára koncentráltok.

És végig a belső benned zajló dolgokkal vagy elfoglalva, nagyon nehéz ilyenkor arra figyelni mit mondanak körülötted, nekem minden erőmet össze kellett szednem hogy tudjak figyelni az orvosra, aki mondta mit hogyan csináljak, hogy minél előbb kint legyen a baba.
Borzalmasan nehéz ez az időszak, mégis valahol érzed azt az energiát és segítséget mindenkitől, hogy mindenki 1 csapatként dolgozik körülötted és minden erejükkel segítenek, mindenki veled van és ez nagyon jó érzés.
Aztán amikor a feje már kint van, a teste már 1-2 nyomás alatt kint is van, és szinte azonnal már a hasadra is teszik a babádat, akivel nem győzöl betellni és olyan dolgokat érzel, amiket azelőtt soha. Innentől kezdve nem érzel semmit és nem is érdekel, mi történik, csak őt nézed és csodálod, milyen gyönyörű és hogy ez a kis csoda rajtad minden fáradságot és minden fájdalmat megért.

Mi bababarát szülést kértünk az orvostól és szülésznőtől, amit maximálisan meg is kaptunk. A baba érdekeit tartottuk a legfontosabbnak, hisz az ő születése, nem az én szülésem és neki kell egy addig biztonságos puha világból egy teljesen új és sokkal hangosabb, fényesebb, más hőmérsékletű környezetbe csöppennie. Neki talán még nagyobb kimerültség és megpróbáltatás, hisz órákon át a méh fala minden összehúzódáskor a kis testét végig nyomja, (NST-vel látszik is, hogy minden egyes összehúzódáskor aktívan elkezd ficánkolni és még a pulzusa is megemelkedik eléggé, nem lehet kellemes neki sem odabent) egy nagyon szűk csatornán át préselődik ki, aztán megérkezik a számára teljesen ismeretlen és ijesztő világba. Még a feje is ledeformálódik, képzeld milyen erő nehezedhet rá végig!


A Dr. Lenkei Gábor - Méltósággal megszületni és szülni könyve és a Frédérick Leboyer:Gyöngéd születés könyve alapján készültünk férjemmel a baba fogadására. 

A mi kívánságunk az volt, hogy amikor jön a baba, legyen lekapcsolva az a lámpa ami eddig reflektor fényként oda világított felé, legyen halk beszéd és ne legyen hangoskodás, a köldökzsinórt csak azután vágta el párom, miután már nem pulzált és szépen lassan áttért a tüdejével való légzésre, és rögtön rám tették, ahol simogattam és nagyon hamar meg is nyugodott, nem sírt, csak nyöszörgött egy picit. 

Nagyon szépen óvatosan bántak vele, hisz ő is nem hogy ekkor, amikor már kész baba, de már akkor érez mindent és érzékel, amikor még csak egy pici megtermékenyített sejt, így a terhesség kezdetétől fogva és főleg a születésekor finoman és ennek tudatában kell vele bánni. (amikor még csak megterméknyített sejt, onnan tudni hogy már érzékelnek és éreznek, hogy amikor vizsgálat szempontjából tűvel mintát akarnak venni, elhúzódik amint közeledik a tű, pedig nyilván akkor még szeme sincs.) 

Persze Te döntöd el, mit hogyan szeretnél szülés közben és utána csinálni, vagy mennyire helyezed előtérbe a baba érdekeit, hisz Te vagy az anyuka és ő a Te babád, illetve párodé is, csakis Ti döntötök mindenről ami vele kapcsolatos. De ha hasonlóképpen Ti is olyan szülést szeretnétek, ahol maximálisan a baba érdekei vannak szem előtt tartva, ezt az orvosoddal még időben beszéld meg, a legtöbben nyitottak erre, mert már kezd eltűnni a régi felfogás, miszerint a baba mivel pici, nem kell számításba venni, mert még nyilván nem érez semmit. Sajnos ezt régen így gondolták, és  a szülések így is zajlottak, hogy szegény babákkal embertelenül bántak, de ez a múlt szerencsére. 

Szülés után a szülőszobán
Amikor elviszik a babád lemosni, megmérni, megvizsgálni, akkor a méhlepényt is meg kell szülnöd, de az könnyedén már csak kicsusszan, ha kínáncsi vagy rá, megmutatja az orvos, hogy miben lakott a baba 9 hónapig. Aztán kitisztítja teljesen a méhed és megvizsgál alaposan, mert ha egy pici lepény darab is benned marad egyrészt nagyon begyulladhat és fertőzést okozhat másrészt a tejed addig el sem indul. Ezután pedig ellátja a gátszakadásokat és gátsebet, összevarrja. 

Ezek után visszahozzák a babát, és együtt várjátok a megfigyelési idő végét. Ilyenkor a szülésznő még letörölhet vizes ronggyal, a vért is letörli, megtisztít, egy ideig nem tudsz még valószínűleg zuhanyozó közelébe menni és magad lefürödni. Már ehetsz pár falat ételt is, ihatsz, mostmár lazább minden, kifújod magad, pihensz kicsit. Ha kéred és nem tudsz az epidurális érzéstelenítő miatt pisilni magadtól ágytálba, akkor kérhetsz katéteres könnyítést. Átöltöztetnek tiszta hálóruhába, a kórháziba, tiszta hálós bugyi és betét kerül rád, kicserélik ki tudja hanyadszorra alattad a lepedőt és dolgokat.

Ezek olyan dolgok, amikre előre nem lehet felkészülni, utólag persze sajnálom nagyon hogy nem lehetett úgy ahogyan elterveztem az elejétől a végéig, rossz érzés, de ilyen helyzetben nincs más választás, örülhetek hogy egészségesek vagyunk mindketten és nem történt semmi komolyabb baj. 
De nem akarom elrontani a kedved, megnyugtatnálak hogy az ilyen dolgok nagyon ritka esetben fordulnak elő, mint a velem is történt. Az orvosom mondta, aki egy nap több szülést is levezet, hogy évente kb 3 ilyen komlilációs szülés adódik nála, mint amilyen az enyém volt, úgyhogy ez elég ritka! Majdnem 100%, hogy a Tieden nem lesz semmi probléma, és kívánom is hogy minden úgy sikerüljön, ahogyan készülsz rá és ahogyan eltervezel mindent! 
Kórházi időszak


Szülés előtt, ha befektetnek

Van (legalábbis a Bajcsyban) a folyosó másik végében egy rész, ahol olyan szobák vannak, melyekben csak állapotos nőket helyeznek el. Ahol én voltam, ott 2 szoba nyílt egy előtérből és még egy fürdőszoba nyílt onnan wc-vel. A szoba 3 személyes volt, volt szekrény, asztal az ágyak mellett, mosdó, asztal székekkel, ahol lehetett enni. Az ágyak nagyon kényelmesek voltak, lehetett állítani egy távirányítóval az ágy magasságát és a támlát teljesen 90 fokig. Nekem az ágy tetszett a legjobban. 

Napi dolgok
Minden reggel 6 körül volt lázmérés és egy kézi kütyüvel nézték a baba szívhangját amit a hasamra tettek. Aztán 8 körül volt a nagy vizit, akkor bejött a szobába rengeteg orvos és az osztályvezető főorvos, kérdezett 1-2 dolgot, megvizsgált, ha szükséges volt és ő döntött arról, hogy mi legyen a következő lépés. 
Napközben többször ránk nézett a nővérke és ha kellett vért venni, vagy valamilyen vizsgálatra menni, akkor bejöttek szólni, vagy helyben megcsinálták a vérvételt. Szóval nagyon sokáig nem volt jó ötlet elsétálni a szobától, mert sűrűn kerestek napközben, a szoba közelében kellett maradni. Én vittem magammal könyvet olvasni és naplót írni, de valahogy végül hozzá sem nyúltam, inkább párommal voltam egész nap a folyosón aki végig bent lehetett napközben velem, együtt vártuk mi a döntés és mi fog történni.

Étkezés
Vizit után jött a reggeli, mindig 2 zsömle volt és mellé vagy felvágott, vagy macisajt, vagy kefír, vagy tej vagy főtt tojás, mindig más. Mellé ha van poharad, lehet bele kérni teát vagy tejeskávét. Ezen kívül ajánlom, hogy vigyél magaddal, vagy vegyél a büfében, kevés amit a kórházban adnak, de meglepően "finom" ahhoz képest amit elképzeltem, mindig mindent megettem és ízlett is. 
Vagy ha jön valaki látogatóba, hozass vele mindig kaját. Hűtő is van a szobában, oda tudsz pakolni. Mikró nincs, így vagy megkéred a nővéreket hogy melegítsenek neked, vagy hidegen ehető dolgot hozatsz magadnak. Aztán dél és 1 között hozzák az ebédet egy műanyag fedeles lecsatolható dobozban. Azt ha felnyitod, lesz benne egy leveses edény, a főétel és desszertnek valami apróság. Ilyen ételek voltak: spenót fasírttal, gyümölcsleves, rántott hús rizzsel, paprikás krumpli uborkával, húsleves, tarhonyás hús, én mindet szeretem és jól is volt elkészítve mindig. Apróságnak meg mellé műzliszeletet, túró rudit, gyümölcsöt, joghurtot, ilyesmiket adtak. Vacsorára szintén 2 zsemlét kaptunk hasonlóképp mellette valami aprósággal mint reggelire.  Aztán estefele minden elcsendesült, mindenki ment zuhanyozni és készülődött az alváshoz, már ha ment neki.

Ha a szülés előtt fektetnek be, szükséged lesz: ruhára amiben napközben jösz mész a folyosón, pizsamára vagy hálóingre amiben alszol. Tisztálkodó szerekre: tusfürdő, törölköző, intimlemosó, testápoló, sampon, hajszárító, hajcsat vagy hajgumi, papucs fürödni és mászkálni, domestos törlőkendő, fogkefe, fogkrém, wc papír, papírzsepi, stb igény szerint amit szoktál használni. Étkezéshez evőeszközökre, tányérra, terhes vitaminokra, olvasnivalóra, tisztasági betétekre, zoknik, bugyik, melltartókra és rengeteg hűtős kajára magadnak illetve száraz kajára (kekszek és amiket szoktál enni)


Szülés után


Megfigyelés
Pár órára még megfigyelés alatt tartanak még a szülőszobán, ahol szültél, ekkor a baba végig melletted vagy veled lehet és párod is! A szülésznőm nedves ronggyal áttörölt. Aztán ha minden rendben és letelt az idő, áthelyeznek a kórterembe, ahova engem tolókocsival toltak, persze a gátmetszés miatt alig tudsz majd ráülni, inkább féloldalasan ülsz a lábadon, és 2 ember kellett hogy beletegyen, semmi energiám nem maradt.

Szobában
Engem hajnali 2-3 körül vittek be a szobámba, betettek az ágyba, mivel még mindig nem tudtam magamtól pisilni és nem is éreztem semmit, kértem, hogy katéterrel a vizeletet szedjék még le, mert ha mégis pisilnem kell, fel se tudok állni nem hogy még wc-re menjek. Aztán szerencsémre volt egy szobatársam, akinek az anyukája éjszakára bent maradt segíteni neki, így nekem is segített, akinek a mai napig hálás vagyok, semmit nem tudsz magadnak megcsinálni ha ennyire megvisel téged is a szülés vagy a császármetszés, még az ásványvízes palackot se tudtam kinyitni. Aztán ebben a szutykos állapotban végül mély álomba zuhantam, fájdalmat nem éreztem, még hatott minden fájdalom csillapító, amiket kaptam. A babát pedig éjszakára áttolták a csecsemő osztályra aludni, sajnos nem volt erőm kezdetben ellátni. Viszont ha nem így lett volna, az első perctől velem lehetett volna, még éjszaka is.

Hát a reggel emlékezetes volt, mikor próbáltam kikellni az ágyból, minden mozdulatnál éreztem a gátmetszésnél a friss sebet, legalább 1 órán keresztül kinlódhattam, mire felálltam onnan, de nem tartott ez soká, mert úgy szédültem hogy vissza is huppantam. Elakartam pakolni a dolgokat a helyére, minden a bőröndben volt, szerencsére mire ülve belelendültem volna, már jött is a párom és segített. Onnantól kezdve késő estig bent volt velem és szükségem is volt rá jobban mint gondoltam. Ha felálltam, szédültem és nem kaptam levegőt, vissza kellett ülnöm, így mindent, a wc-re menést, az evést, baba ellátást ő segített illetve csinált helyettem, rémesen éreztem magam hogy ilyen gyenge erőtlen vagyok. Egész nap ettem és ittam, szinte megállás nélkül, rengeteg szőlőcukrot és csokit az étel mellett hogy minél hamarabb megerősödjek és legyen energiám, illetve termelődjön vérem minél gyorsabban, engem az gyengített le a leginkább és nagyon kevés volt a hemoglobin számom. 

És az se volt semmi, mikor először megláttam az arcom a tükörben. Inkább nem kellett volna. Nem ismertem a saját arcomra. Püffedt kerek fejem lett a sok víztől, tele a bőröm elpattant hajszálerekkel és a szemem is vörös volt mert abban is elpattantak erek. Nagyon szörnyen festettem, így még sosem néztem ki. A hasam pedig olyan volt így hogy nem volt benne semmi, se víz, se baba, se semmi, mint az ernyett lufi és csak lógott a bőr. Nagyon rossz érzés volt hozzáérni, mintha nem is az én testrészem lenne. Plöttyett volt és puha. És ekkor láttam meg a hasam alsó részét, amit addig nem láttam a nagy hamatól, hogy végig van repedve a bőröm és olyan csíkos az egész hasam mint egy tigrisé. Szóval voltak váratlan meglepetések, ez is rátesz egy lapáttal az ember rosszkedvére és önbizalmának ad egy pofont. Persze a hasad vissza fog húzódni anélkül, hogy bármit is tennél, visszamegy a bőröd ha nem is 100%-osan de nagyon szépen, hétről hétre fogod látni a javulást. És a vízesedés, püffedés 1-2 héten belül teljesen meg is szűnik, ennek az lesz az ára, hogy addig mehetsz óránként rohanva a wc-re, olyan sűrűn kell majd pisilned! Az elpattant hajszálerek is napok alatt eltűnnek, rendbe jön az arcod, a csíkok a hasadon ha lettek, hónapok alatt elhalványulnak. Azok sajnos sosem fognak eltűnni, de legalább a vörös vastag csíkok helyett szintelen vékony striák lesznek, ami annyira már nem feltűnő. Hát azért a bikinit ilyen hassal jobb elfelejteni örökre, legalábbis én így tettem. Viszont helyette hordhatod a most igen divatos és csinos tankinit, nekem nagyon tetszik és nem is bánom így.

Visszatérve a szobában ahol voltam, 2 ágyas volt és voltak szekrények, hűtő, asztal székekkel, pelenkázó asztal, kézmosó, ilyen alap dolgok. Rögtön a folyosóról nyílt, így nem volt ennek a szobának előtere és a folyosóról nyílt egy helység, ott bent volt a wc és a zuhanyzó is, zárható volt. Eleinte rossz volt, hogy ki kell menni a folyosóra, de aztán meg lehet szokni. Ez a nem fizetős nem alapítványi szoba volt. Ami fizetős, azokból van 1 és 2 személyes, de ott a szobához tartozik fürdőszoba és más kényelmi dolgok is. Az 1 személyesben pl. a férjed is bent aludhat veled, nem kell hazamennie, neki is van bent egy kihúzható ágy. 


Eleinte féltem attól, hogy idegen szobatársam lesz, de végül olyan jókat beszélgettünk és segítettünk is egymásnak, hogy amikor 1 éjszakára egyedül maradtam szobatárs nélkül, az volt a legrosszabb éjszakám és a leghosszabb is. Alig vártam, hogy legyen új szobatársam és szerencsére lett is. Így odafigyeltek egymásra, közösek a problémák, gondok, megértitek egymást, nem zavarjátok egymást, odafigyelsz a másikra, hogy jól van e, stb. Szerintem kifejezetten jó, ha nem vagy ilyenkor egyedül. Az a kórházi szabály, ha 18:00 után szülsz, akkor 4 napot kell bent lenned, azaz 4 éjszakát. Ha 18:00 előtt szülsz, akkor 3 éjszakát. Mi 4-et voltunk bent.

A szobatársamat császározták, így ő is nagyon sokat szenvedett és nagyon fájt neki a seb, egyik szülési módszer sem jobb vagy könnyebb. Ugyanolyan nehezen sétált mint én. Ugyanúgy egész napos segítségre volt szüksége, így felváltva anyukája és párja volt bent vele. 
Sok helyen mondják, ami röhejesnek tűnik, de tényleg muszáj annyit pihenned itt bent, amennyit csak tudsz, itt még van segítséged, használd is ki, mert otthon már nem vagy kevesebb lesz! 
Ha van kedved és úgy gondolod jó ötlet, a családtagokat, látogatókat most tudod fogadni, amíg bent vagy. Mert otthon rengeteg feladat le fog kötni és kimerült is leszel, fel fog borulni hogy napközben alszol, éjjel talpon vagy, úgyhogy nem fogsz még vágyni látogatókra is. Persze módjával, apránként fogadd őket, hogy másokat vagy a szobatársadat ne zavarják. Persze mindenki maga eldönti melyik a jobb neki, hogy kórházban fogad vagy majd otthon, mindkettőnek van előnye és hátránya.

Valószínűleg úgy fogod érezni az egész szülés után és ebben a nehéz egészségügyi állapotodban, ha megviselt téged, hogy mégegyszer az életben nem szülnél és nem érted azokat, akik ezek után mégis újra végigcsinálják ezt az egészet. De ha nagyon rövid ideig vajúdtál vagy nem kellett gátmetszésen átesned, akkor lehet, hogy nem lesz ilyen gondolatod. Hát nekem és a szobatársamnak voltak ilyen gondolataink. De aztán néhány hónap távlatából, amikor már a babád felfedező és végtelenül édes imádnivaló "gyerekpalántává" fejlődik, úgy gondolod, hogy mégis csak megérte és bármikor újra végigcsinálnád, mert ez az időszak, ami most van, hihetetlen élvezet és öröm. Nem győzöl betellni a kis apróságod mosolyával, kacajával és ragaszkodásával amit feléd mutat. 

Babáddal
A kórházban, ha rooming-in rendszer van, akkor a babádat kezdettől fogva beteszik egy tologathatós gurulós kiságyba (kicsit olyan mint a bevásárló kocsi, de persze nem az :) ), amiben fog lenni és aludni, ezzel együtt viheted magaddal a szobába, vagy a csecsemőgondozókhoz. 

A babát miután elpakoltuk a cuccaimat a helyükre, párom behozta és csak néztük, akkor tudtunk róla először képeket csinálni és videózni. Az a finom illat, ami körülötte volt, a baba illat, megállás nélkül csak csodálltuk és szimatoltuk. 2-3 óránként kellett megpróbálni mellre tenni, ebben segítettek a csecsemőgondozók és a kórházi védőnő, de kérni kellett a segítséget, hogy nem tudod, hogy kell, mutassa meg. Megmutatták azt is, ha megindul a tej pár napon belül, akkor hogyan kell masszírozni és lefejni, hogy ne gyulladjon be. Mindent kérj hogy mutassanak meg, vagy ha a babápolással kapcsolatban kérdezel, azt is mindenképp itt fel tudod nekik tenni!

Első babánk volt, így mindketten alig mertük felemelni, megfogni, főleg hogy olyan icipici törékeny volt. A pelenkázás elsőre egész jól ment, a szoptatás jelentette a nehézséget inkább, azt gondoltam előtte, ez automatikus és menni fog magától, hát tényleg meg kellett tanulni ezt és hosszú idő és türelem mind kettőtök részéről. 

Vinned kell a kórházba mindenképp cumisüveget, amiből vízzel vagy szükség esetén táppal tudod etetni az apróságodat, pelenka a pár napra, én a kis 28db-os csomagot vittem 2-5 kg méretűt. Elég volt főleg a sok bénázás miatt kellett még ilyen sok belőle. Szükséged lesz még nedves törlőkendőre és popsikrémre a pelenkázáshoz.  A babának vinni kell még pelenkákat (ez a törlőruha babáknak pelenka anyagból készítve), ruhát majd a hazaviteléhez, amibe majd átöltözteted, de a kórházban a bent létetek alatt adnak a babára ruhát, így nem keveredik össze a tieddel. A fürdetést a csecsemőgondozók csinálták, 10 percre elvitték és már hozták is vissza utána. Köldökápoló dolgok voltak bent a szobában, azt nem kellett vinni. Tehát volt vatta, alkohol és sebhintőpor kéznél.

Egész nap és egész éjjel ott lehetett volna velünk a baba, de éjszakára még a saját dolgaimat sem tudtam ellátni, nem hogy még őt is, így estére muszáj volt a csecsemő gondozókhoz betollni. Emlékszem egyik éjszakára mégis szerettem volna, ha velem van, de a pelenkázás és etetése után úgy kimerültem és olyan rosszul lettem, hogy kénytelen voltam visszavinni, nem ment egyedül. 
Az első oltását a kórházban kapta meg az ottani gyerekorvostól. A babánk olyan jól tűrte, hogy szinte fel sem tűnt neki, hogy megszurták.

Napi dolgok
Minden nap reggel 6kor jött egy nővér lázat mérni mindenkinél, akinél szükséges még vesznek vért, kérnek vizelet mintát(nálam minden nap volt vérvétel, volt hogy többször is), utána az egyik napon reggel 7 körül jött egy néni, ő vette fel az adatokat a baba anyakönyvi kivonatához és lakcím kártyájához. Szükség volt a saját és az apuka papírjaira. (személyi, lakcím kártya, házassági kivonat) 8 körül volt az orvosi vizit, mikor az osztályvezető főorvos és a többi orvos az összes kismamát meglátogatta és a megbeszélte a dolgokat veled, hogy mikor mehetsz haza, mi a panaszod, mire kell még számítanod, stb. Minden délelőtt jött a kórházi gyerekorvos és megnézte, megvizsgálta és elmondta miket kell tudni a baba állapotáról, tőle lehetett kérdezni bármit ezzel kapcsolatban. 
Aztán a védőnő reggeltől délutánig bent volt, ő segített a szoptatásban és fejésben, ő is rengeteget segített, tőle kaptuk a felicitas csomagot is. Aztán reggel, dél körül és este kaptuk ugyanazt a menüt, mint amit a szülés előtti bent töltött napok alatt, az étkezés hasábnál el tudod olvasni fentebb. Aztán a babádat 10 percre elvitték megfürdetni minden nap.
Hozzám minden nap többször bejött a szobába a szülésznőm és orvosom, segítettek, érdeklődtek, én még ekkor is kaptam vért a szobámban a nagyon rossz vérképem és alacsony hemoglobin szám miatt. Az első vagy a második napon ki is vették az összes kanült a kezemből, amikor már nem volt rá szükség és a gerinc mellől is az epidurálhoz szükséges kanüll féleséget. 

Szoptatás, etetés

Ez a szoptatásról a legjobb oldal, itt megtalálod ha barangolsz, hogyan kell fejni, növelni a mennyiséget, mindent leír és segítséget is kérhetsz. Az lll füzetek menüpont alatt találod meg ezeket a leírásokat, de olvasd el az egész lapot, nagyon sokat tudsz meg belőle!

Mivel még csak 1-1 csepp előtejem volt, utána első nap vízzel kellett itatni a fiankat, de a szülés napján nem is tudtam mellre tenni őt, így késett is a tej beindulása nálam. Volt egy kórházi fejőgép, amire minden szoptatási próbálkozás után rá kellett csatlakozni, ez mégjobban sietteti, hogy elinduljon a tej, mert a baba ilyenkor még 2-őt szív és türelmetlenül elkezd sírni, hogy nem jön semmi és elég küzdelmes harc lesz, mert arra kell ösztönözni hogy szívjon minél többet vagy minél hosszabb ideig. Szóval nem egy egyszerű dolog még ilyenkor. Itt jön hasznodra a bimbóvédő, amivel könnyebb eleinte mire megtanulsz szoptatni, aztán ha már jól megy, el is hagyhatod. De mindenképp vigyél, megéri! 

Ha alszik a baba, és evés idő van, akkor is fel kell kelteni, mert ha a babán múlik, egész nap is alszik még olyan kimerült és olyan sok alvásra van szüksége, de ha ezt hagynánk, ki is száradna hamar, úgyhogy 2-3 óránként muszáj ennie. A fiamnak sajnos hamar kértünk tápszert, mert még a 2. napon sem volt semmi bíztató, semmi tejem, és már nagyon éhes volt, keservesen sírt, és már ekkor 60 ml-ket evett meg, nagyon nagy étvágya volt kezdettől fogva. Amint jól lakott, már nem sírt. Kezdetben a sírás oka az éhség, a tele pelenka vagy az álmosság, fáradság oka lehet. Látod ezért nagyon fontos, hogy ha tudod már a megszületésekor mellre tedd és onnantól kezdve 3 óránként próbálkozz is ezzel és utána mellszívóval, mert minél később lesz tejed, ő annál jobban éhen marad, az én fiamnak semmi volt az az 1 csepp előtej, ami volt. A szoptatással próbálkozás mellenként legalább 10-10 perc kell hogy legyen, aztán a fejőgéppel mellenként 10-10 perc szintén kell hogy legyen, mert minél több inger éri annál inkább termelődni fog. És van a kórházban babamérleg, így le tudod mérni minden szoptatás előtt és után a babádat, így mutatja a mérleg, hogy mennyit evett meg. De fontos, hogy a mérések közben ne tedd tidztába, mert akkor nem fog valós értéket mutatni. 

Tehát leméred a babát, aztán megszoptatod mindkét melledből, aztán újra leméred. Utána mész a fejőgépre. Addig magaddal is viheted a tologatós kiságyában.
Minden szoptatás vagy itatás után büfiztesd meg!!! Ha nem teszed, fájni fog a pocija a bent maradt levegő miatt!

Amire figyelned kell
Szülés után másnap megpróbálni pisilni, ha segítséggel is, vagy a szobában állva ágytálba, de magadtól mindenképp minél előbb kell hogy menjen. Elég nehéz lesz, pár cseppet kipréselsz, már annak is nagyon fogsz örülni! Ezután egyre többször, fél és egyóránként kell majd pisilned, mert ekkor kezd el ürülni az a rengeteg felhalmozódott folyadék a testedből, amit elraktározott a szülésre. Ez nekem 2 hétig tartott, és 15 kilóval lettem könnyebb ezután, ez mind víz volt. Az arcomat és testemet szinte fel sem ismertem, a szülés utáni első napon úgy felpüffedt mindenhol a bőröm, az arcom, mindenem, nagyobb méretű papucsot érdemes vinned bentre, én csak a 40es számúba fértem bele az amúgy 37-38as lábammal. Tehát számíthatsz vizesedésre, ha nem is ennyire de minimálisan biztos, és sűrű wc-re járásra vagy kérj a szobádba ágytálat. Nem ciki, az a ciki, ha nem érsz ki időben a wc-re, mert az első hetekben a vizeletet és a székletet piszok nehéz lesz visszatartanod, ha kell akkor azonnal rohanhatsz is, nehogy baleset legyen. Ennek a megoldására való az intim torna, a belső izmok erősítése, hogy minden visszaálljon a régibe, és nem kelljen azon aggódnod, vajon kiérsz e időben a wc-re.

A szülés utáni második napon már kérdezgetik és mondják is orvosok, nővérek, hogy volt e már széklet. Ez azért fontos, mert be kell hogy induljanak a beleid úgy mint normál esetben és így mindenki megnyugszik, hogy ez is rendben működik. A beöntés miatt nagyon sokat kell enned, hogy újra legyen minek kijönnie és minél hamarabb. De arra számíts, hogy gátmetszés miatt ez olyan könnyfakasztó és fájdalmas lesz, hogy úgy gondolod, ez lesz a második szülésed. Én mindig vittem magammal domestos törlőkendőt minden wc-re menéskor, ezzel letisztítottam az ülőkét, de az eldobható ülőke papír is jó. Aztán nedves wc papír, ez bárhol kapható (dm, rossmann, penny...), olyat vegyél amit beledobhatsz a wc-be mert papír alapú. Aztán extra puha wc papírral nagyon óvatosan felitatod a nedvességet. 
Legyen még nálad minden alkalommal tena betét, sűrűn kell cserélned és az eldobható bugyit is (én 6 db-ot vittem Molipants-et), ha már ideje azt is kicserélned. Én erre külön egy szatyrot bepakoltam az összes wc-re szükséges dolgokkal és csak felkaptam a szatyrot ha mentem, mert a wc és zuhanyzó a folyosón volt. Viszont arra nagyon figyelj, minden wc-zés után langyos vizzel le kell mosnod a feneked alaposan, mert a sebeket tisztán kell tartani, el ne fertőződjenek. Szóval nagyon figyelj erre oda, amikor törlöd is, nagyon óvatosan hogy ne kerülhessen a sebbe semmi és mindig nagyon alaposan, inkább 50x töröld át de a legjobb ha lemosod. Viszont nem kell kenegetni semmivel, vagy különleges dolgokkal mosni, elég a langyos víz. Ha szédülsz és nem kapsz levegőt amikor felálsz, akkor minden felállás előtt kapj be pár szem szőlőcukrot vagy csokit, ez annyi enegiát gyorsan fog adni, hogy elájulás vagy elesés nélkül vissza tudj menni a szobába, vagy segítséggel ki a wc-re. 

Én a második napon makacsságból elmentem fürödni, mert már nem bírtam ezt az állapotot a testemen, úgyhogy férjem segítségével végre meg tudtam mosni a hajam és alaposan le tudtam tusolni. Végre ekkor már embernek éreztem magam és élveztem hogy tiszta lehetek. A szerencsések lehet, hogy előbb is le tudnak zuhanyozni, engem ez frusztrált a legjobban, hogy ilyen sokat kellett várnom arra, hogy legalább erre képes legyek. És estére már egyedül is ki tudtam menni wc-re, nem kellett segítség. Ez volt az újabb öröm. Na meg mikor már nem csiga tempóval tudsz sétálni, hanem kezdesz felvenni egy normális tempót és nem fél óra pár méter távot megtenni. És ez mind tényleg így is van, legalábbis nekem így volt. Szobatársammal röhögtünk hogy mindketten milyen nyomorult állapotban vagyunk, mindketten sokáig ilyen lassan tudtunk közlekedni és tetézte az egészet, hogy még egy hatalmas tena betét is ott zörög az ember lába között miközben próbál menni. Hát visszagondolva tényleg vicces helyzet, azért jó ezen túl lenni!

Ha nagyon fáj a sebed, vagy a hasad fájdogál, az ágy melletti gombot megnyomva bejön a nővér 5 percen belül és kérhetsz tőle bármikor fájdalom csillapítót, vagy ha valami rendellenes dologra figyelsz fel, akkor hív egy orvost aki megvizsgál. 

De arra is számíts, az első napokban minden szoptatás után pár perccel oxitocin szabadul fel a testedben, ami olyan erőteljes méh összehúzódást okoz, szinte mint a szülési fájások. Ez abban segít, hogy hetek alatt az óriásira megnőtt méhed visszamenjen akkorára, amekkora a terhességed előtt volt. 6 hét alatt vissza is fog menni, és napok, hetek után már nem fog szoptatáskor sem görcsölni ennyire, szépen lassan abbamarad ez. Szóval nem maga a szoptatás fáj, persze tudnak ám szívni nagyon a babák, hogy úgy érzed a mellbimbódat letépi, de inkább ez a nagyon rossz, az összehúzódások ami a szoptatást követi. Lehet, hogy még kapsz oxitocin injekciót is gorsítani a folyamatot, ugyanezt a fájdalmat fogja kiváltani.

Haza engedés
Ha 18:00 előtt szültél, akkor 3 éjszakát, ha 18:00 után szültél, akkor 4 éjszakát kell bent töltened!
Azon a napon reggel először a saját papírjaimat írták meg,amit át kellett vennie páromnak az osztály irodában, itt minden orvos, osztályvezető főorvos, mindenki már aláírta a papírjaimat. Megkaptam a saját orvosomtól az ogazolást hogy részt vettem a terhességi vizsgálatokon, ez az egyik ellátáshoz szükséges. A kórháztól megkaptam az elszámolási papírokat az oep felé, amit a munkahelyemen le is adtam, hogy el tudja majd számolni az oep és így ingyenes az egész bent töltött idő és szülés. A zárójelentésben minden vizsgálati eredmény, szülés, minden le volt írva hivatalosan. 

Aztán elvitték a babát nagyon alaposan kivizsgálni (hallás, látás, mindenféle teszt), a gyerekorvos felírta a szükséges dolgokat, az adatokat a kiskönyvébe, ha kérsz akkor felírt tápszert receptre. Megmérték a sárgaság szintjét is vérvétellel, és ha jó az érték és semmi ok nincs rá, akkor megírták a hazabocsátásához szükséges papírokat és amint megkapod ezeket, és az összes eredményt, már mehettek is haza. Én az anyakönyvet intéző nénitől kaptam egy papírt, amin volt egy telefon szám. Ezt kellett felhívni rögtön azután, hogy a baba tajszámát napokon vagy heteken belül megtudtam, hogy bediktáljam, mert az ő kórházi ellátását és költségét is el kellett számolnia a kórháznak az oep felé, így utána sem kell fizetned semmit, ha ezt megteszed. Aki az anyakönyvet intézi, ő elmondja mikor és hol tudod személyesen felvenni, illetve férjed is érte mehet. 

Vinni érdemes (kórházi csomag)
Én 3 külön csomagot csináltam: egyet a vajúdás idejére, egyet páromnak és egyet a szülés utánra a kórházi tartózkodásra

Kórházi bent tartózkodáskoz hasznos lehet: 
-tena lady extra 1 csomaggal (20 vagy 30 db-os) és sima nagy méretű betétek mikor már enyhül a vérzés (always, libresse)
-molipants hálós eldobható bugyi 2 doboz (ha jól emlékszem 3db van 1 csomagban)
-nedves wc papír 1 csomag (70db-os), (amit le lehet húzni a wc-ben)
-sok csoki, szőlőcukor, csomagolt száraz kaja, kekszek!!! ezekre nagy szükséged lesz! És hozass be mindig azzal aki látogat hűtős kaját is, rengeteget kell majd enned!!
-sok innivaló, gyümölcslé, palackos víz, rengeteget kell innod 1 nap alatt!!legalább 2-3 litert!
-pihe puha wc papír 1 kis csomaggal (4 db-os)
-domestos törlőkendő
-wc ülőke eldobható
-műanyag tányér, pohár, evőeszközök, szalvéták
-papírzsepi
-Ha császárod volt, fog kelleni hasszorítós bugyi
-mobil telefonod töltővel
-ha szeretnéd, akkor mp3 lejátszó zenét hallgatni
-tisztálkodó szerek: fogkefe, fogkrém, pici kézi törölköző, nagy törölköző, sampon, tusfürdő, intim mosakodó gél, pici hajszárító, fésű, hajcsat vagy hajgumi ha hosszú a hajad. igény szerint a többi: testápoló, arclemosó, arckrém, stb. amikhez ragaszkodsz.
-bimbóvédő!! esetleg kézi mellszívó
-sima bugyi, ha már nincs szükséged a hálósra és a tenára, melltartó de kényelmes! 
-zoknik!
-papucs, akkora hogy a vízes dagadt lábad is beleférjen, ha felgadana
-Hivatalos papírok: személyi, lakcím kártya, házassági, taj, adó, minden -ami van. A párodét is, fénymásoljátok le, azt is elfogadják!
-kis pénz a büfében kajára
- kiskönyved és az összes lelet
-melltartóbetét, ha megindul a tejed, ne tejezd össze a ruháidat, mert folyni és csöpögni fog magától

Én vittem egy csomó ruhát bentre, de fölösleges volt, egyet se használtam végül, végig a kórházi hálóruhát használtam, a folyosón mindig volt tiszta és így bármennyiszer át vehettem egyet, a koszos pedig ment a szennyes zsákba a tiszta kirakott mellett. Volt ki készítve tiszta lepedő is, amit szintén kicserélhettél, ha esetleg véres lett mert átáztál. De erről érdeklődj, hogy van e benti kórházi vagy neked kell vinned hálóruhát!
Hazainduláskor utcai ruha: nadrág, cipő és felső (kabát is ha nincs nyár) én még a terhes ruhámba fértem bele, mert nem megy le azonnal a hasad, sok sok hét és hónap, mire visszahúzódik a bőröd is, úgyhogy kb akkora lesz a hasad még valószínűleg, mint 5-6 hónapos terhesen.

Páromnak volt egy külön csomag, amit a szülés után ő haza is vitt és mindig magával hozta, amikor jött.
- Neki kaja és innivaló
- Kamera töltővel, Fényképező töltővel
- Ajándék és pénz csomagban az orvosnak és szülésznőnek
- Átöltözni egy kényelmesebb ruha, erre nem is volt szüksége, nem öltözött át

Vajúdáshoz kis táska
Benne voltak a homeopátiás bogyók külön a vajúdáshoz, külön a szüléshez. Volt ebben a csomagban tusfürdő, törölköző a beöntés utánra, papucs, zokni, víz, kekszek, csoki, szőlőcukor, gátolaj, masszázsolaj, könyv és napló a szüléshez, toll, wc papír, tena betét, hálós bugyi, szóval minden külön, de lehet egybe is a kórházi csomaggal, csak akkor pakold a vajúdási és szülési dolgokat a tetjére, hogy könnyű legyen kivenni amikor kell. 

Hazautazáshoz
Volt egy hazautazásos csomag, amit behoztak apukámék amikor értem jöttek autóval és már haza lehetett menni. Volt benne a babának ruhák és nekem a kinti ruhák utcára, amiben hazamentünk és cipő, illetve a babahordozó a kocsihoz (ülés).

Babának kell kórházba
- Nedves Törlőkendő 1 csomag (72db-os)(neogranormon, johnsons, stb.)
- pelenka 2-5 kg 28 db-os (libero, pampers,...) 
- textil pelenkák 5-10 db
- popsikenőcs
- hazaviteléhez hordozó, ruha (body, rugdalozó, sapka, pléd vagy takaró, időjárás függően, stb.) Ezeket ráér hazaérkezés napján behoznia párodnak vagy aki értetek jön.